Bursa mutfağına özgü geleneksel bir lezzet olan şıra, mayalanmamış siyah üzüm suyudur. Alkolsüzdür. Tatlı bir içecek olmasına karşın koruyucu ve tatlandırıcı içermez. Lezzetini üzümün doğal aroması ve şekerinden alır. Enerji değeri yüksektir ve taze tüketildiğinde oldukça faydalı bir içecektir.
Şıranın geçmişi aslında oldukça eskilere dayanır. Üzüm, antik çağlardan beri önemini korumuş, pek çok mitolojiye de konu olmuştur. Bağcılık geçmiş uygarlıklarda günlük hayatın önemli bir parçasıdır. Üzüm olarak tüketimin yanı sıra pekmez, sirke, pestil gibi pek çok farklı besin maddesi de üretilmiştir. Anadolu ve Akdeniz tarihinde de üzüm suyu karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı döneminde saray ikramlarında öne çıkan şıra, günümüzde Bursa bölgesinde hala sıkça tüketilmektedir.
Şıranın yapılışı bağ bozumu ile başlar. Ağustos sonu Eylül başı gibi üzüm bağlardan toplanır. Temiz yere serilerek kurutulur. Kurutulmuş üzümler yıkanıp su dolu kaba boşaltılarak bir gün bekletilir. Ertesi gün üzüm taneleri bir süzgeç yardımıyla çıkarılır, süzülür. Üzümler robottan geçirilerek suyu çıkarılır. Temiz bir tülbent veya süzgeç ile süzülür. Üzüm suyu 4-5 günün sonunda şıraya dönüşür. Daha fazla bekletilirse önce sirkeye dönüşür, sonra da şarap oluşumu başlar.
Şıranın uzun süre korunması için pastörize edilmesi gerekir. Pastörize edilmeyen şıra iki gün içerisinde tüketilmelidir. Restoranlarımızda ise şıra günlük olarak üretilir, soğuk muhafaza edilir. Her daim tazedir ve soğuk servis edilir.
Gazsız ve ferahlatıcı bir içecek olan şıra, pek çok yemeğin yanında tercih edilebilir. Beşyol Kebapçısı’nda Bursa Kebabı’nın yanında şıra içilmesini tavsiye ederiz.